Zikrul Anfas

Hakikat Mencapai Maqam Zikir Nafas

Meneroka Rahsia NAFAS, Rahsia Kaitan Nafas dengan Roh – Rahsia Roh dengan Nyawa – Roh Dengan Hayyat Dari Allah – Rahsia Nafas dan Perjalan Roh. Kaedah Mengunakan Al Quran, Sunnah [Hadis AL Qudsi – Hadis Sohih Nabi Sala Allahu Alaihi Wasalam].
Mengenali Rahsia Diri dan Pernafasan melalui ILMU TEKNIK PERNAFASAN & TAFAKUR”. “Membina kekuatan Emosi, Spiritual, Jiwa, Mental, Pengharmonian dan penyembuhan Mutlak secara Menyeluruh penyakit zahir dan batin”

Firman Allah s.w.t:
“Maka ingatlah kepada-Ku, nescaya Aku ingat kepadamu (bersama dan melindungi hambaNya)…” (Al-Baqarah:152)

Kita semua kenal cara berzikir kepada Allah, Tetapi bagaimana hendak kita Mengenal bahawa Allah Mengingati kita seperti Janji  Allah dalam Surah dan ayat diatas. Jika tidak, kita akan rasa letih, bosan, dan tidak menemui kemanisan, kelazatan dalam berzikir   kerana ianya hanya ” ONE  WAY” sahaja. Bukan “TWO  WAY”.
Tenaga, Amalan, Niat, Hajjat berzikir adalah tenaga dari Illahi, ia mempunyai cahaya yang hebat yang datang dari alam Lahut  – Alam Rabbaniyah. Aura dan Cahaya Energi zikir akan menyucikan segala kekotoran pada Minda dan Qalbu secara peringkat  berperingkat sehingga Qalbunya akan mengeluarkan cahaya Alam Lahut yang tertutup dan terhijab selama ini disebabkan kekaratan dan kekotorannya. Noor Cahaya ini yang dimaksudkan Cahaya dari Allah yang mengeluarkan HambaNya yang   berzikir  dari kegelapan ke dalam Cahaya. Cahaya ini akan bersinar dan meningkatkan frekuensi cahaya pada Qalbi dan seterusnya mengeluarkan segala AURA, Kebangkitan , Semangat Kerohanian, tenaga yang tinggi pada jiwanya, mengantikannya dari sifat (mazmumah) ke Qalbu bersifat Radhiyah dan Muthmayeena. Ia juga akan bergerak menguatkan Ruh Sultani iaitu Cahaya Akal sehingga akalnya mempunyai daya ketahanan yang kuat, berfikir tajam dan kreatif.
Zikir NAFAS yang digabungkan dengan teknik pernafasan ISMUL ZAT – ISMUL AZHAM yang betul, atau disebut oleh ahli Muqarabun sebagai Zikir Nafas, akan memberikan kesan yang lebih hebat. Imam Ghazali mengatakan zikir yang dilakukan dengan cara menahan nafas akan mempercepatkan proses penyucian hati (membakar mazhumah) dan membina semangat Rohani  yang tinggi, ini telah dapat dibuktikan dan ditulis sebagai testimony oleh ramai peserta program TEKNIK ZIKIR NAFAS kami.
Banyak faedah dari aspek fizikal dan rohani yang dapat dicapai dengan cara pernafasan yang betul, pernafasan secara fizikal   membawa kebaikan kepada jantung, sistem pernafasan dan pernafasan secara rohania membawa kebaikan kepada Minda, Qalbu  dan Jiwa secara menyeluruh.
Pernafasan yang betul akan memaksimumkan penyerapan oksigen yang amat penting dalam kehidupan dan kesihatan manusia. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang terdedah kepada pelbagai penyakit.
Zikir Nafas juga dapat merawat gangguan halus sama ada dari sihir atau pun, jin ialah dengan mengeluarkan penyakit dari diri serta memastikan pesakit mempunyai sistem pertahanan yang kuat agar segala iblis atau sihir tidak dapat menembusinya semula setelah ia sembuh.
Tarbiyyah  dan juga Rawatan energi zikir Nafas dengan Lafaz ISMUL ZAT dan ISMUL AZHAM juga akan menumpukan pengumpuan tenaga zikir pada qalbi (jantung) untuk mengeluarkan syaitan dari dalam darah.Apabila tenaga zikir terkumpul di jantung, maka ia akan menghantar tenaga itu keseluruh badan melalui sistem peredaran darah, seterusnya menghancurkan segala tenaga yang rendah (jin dan syaitan) tidak kira di mana ia berada dalam tubuh pesakit.

(Zikir Nafas)
Sebatang tubuh yang hidup mesti mempunyai nafas, melihat, mendengar, merasa dan ini semua termasuk di dalam Sifat Al Hayyat  dan Sifat Tubuh yang bernyawa. Seorang insan boleh hidup tanpa mata, telinga, tangan, hidung  dan anggota tubuh yang lain tetapi kita tidak boleh hidup tanpa nafas. Kita boleh berjalan, berkata-kata dan melakukan apa saja, ini semua berlaku kerana qudrat dan iradat Allah. Memahami Qudrat dan Iradah Allah wajib difahami melalui TAKLUK dari SIfat Maani

  • Sifat  Takluk  Thatheera
  • Sifat  Takluk  Inkhisafiyah
  • Sifat  Takluk  Dalilah

Ketahuilah bahawa nafas berada didalam qudrat dan iradat Allah. Insan yang berakal wajib mengenal Allah dan Maha Pencipta   dengan Penyerahan Nafas ini setiaap saat kepada Allah, jika tidak kita belum lagi mengenal Allah dengan secara hakiki dan juga   secara konsisten. Dari mana datangnya Nafasnya?. Kita hanya terdedah kepada ILMUL YAKIN belum lagi keperingkat AINUL  YAKIN dan Haqqul YAKIN sehingga kita dapat merasainya dari dalam dan luar. Dimanakah permulaan dan letaknya nafas ini?
Dengan cara apa datangnya Nafas ini ke dalam diri kita dan juga kedalam setiap daun, setiap ekor semut, dan juga kedalam setiap   mahkluk yang hidup dan sedang berada di semua alam syahadah dan Malakut.
Untuk mengetahuinya kita harus kembali pada asal kejadian kita iaitu di antara pertalian ibu dan anaknya. Mula terjadi benih diperut ibu ialah di bahgian PUSAT. Di situlah mulahnya nafas dan dari situ mulalah benih itu membesar menjadi anggota tubuh yang sempurna. Dimanakah letaknya rahsia pengenalan dan pendedahan diri kita yang sebenarnya dialam fizikal ini?
Kita belum lagi menerokai Alam Arham , Alamul Arwah dan  Alamul Barzakh dan Alam Nyata iaitu Alam Baqqa. Letaknya rahsia diri kita ialah diatas PUSAT ( jaraknya dua jari diatas pusat). Kerana di situlah mulanya kejadian kita. Dan situlah letaknya jalan-jalan  pengenalan kita pada Allah.Tetapi  ini hanya baru peta kearah mengenal rahsia dan  LMU lautan yang hakiki. Untuk mencapai kemakam tersebut ada 5 tahap atau latihan yang perlu kita lakukan.

Memfanakan Diri (mematikan diri)
Mengenal Diri Asal
Mengenal Diri DiAlam Fana ini
Mengqasadkan diri dalam Afal Allah (perbuatan Allah)
Mengqasadkan diri dalam Ilmu Allah (pengetahuan Allah)
Pengetahuan Allah amat luas dan tidak terbatas.

Kalau Dia tidak berpengetahuan, mungkinkah terjadi segala sesuatu ini? Tentu tidak akan terjadi.
Mustahil kalau Allah itu TIDAK MAHA BIJAKSANA. Adapun pengetahuan manusia makhluk tetap terbatas dan penuh dengan  kejahilan dan segala pengetahuan yang ada pada Insan hanya setitis dalam lautan ILMU ALAMEEN dan segala ILMU yang wujud   atau yang termaktub dalam Lauhul Mahfooz adalah setitis dalam ILMU Khazanah Robbul Alameen. Sedang Allah Yang Maha Ada, justeru Dialah yang mencipta akal dan pengetahuan dan seluruh ALAMEEEN. Seluruh Aqal dan lautan intelek disisi Allah seperti  sebutir pasir sahaja. Begitu Mulia, Agung, BesarNya Allah dan MAHA TINGGI dalam segala aspek. Dan kunci/pokoknya amalan ini ialah: Lahaulawala quwwata illabillahi aliyyil azhim.

Tahap  Pertama
Matilah sebelum kamu dimatikan.
Janganlah kamu hidup seperti orang yang bodoh, bangkai yang berjalan, tanpa menyedari Hayyat dan Kekuatan itu segalanya  adalah Kepunyaan Allah dengan Mutlak. Allah tidak pernah dan tidak akan mengkongsikan kekuatanNya atau sifatNya dengan sesiapapundi alam ini baik dialam fanaa atau dialam baqaa.

Mengumpulkan NAFAS dengan Satu Pukulan atau satu gengaman Jiwa dari satu “Point of Beginning to a point of Peak. The  Beginning is from the Point of The Heart which is situated near to the lungs and beat of the heart. At this point you declare   yourself dead as though you are as what you were before you were born, the state that you had no life”. Mematikan diri dengan cara mengumpulkan segala nafas kita di bahgian qalbi (maqamnya atau pengenalan tajjalinya dialam malakut – dialam yang anda menyerah sepenuhnya kepada Allah) lalu ditarik ke atas di bahgian umbun-umbun kepala (maqamnya atau  pengenalan tajjalinya  alam jabarut) sambil tarik nafas dan bila sudah sampai kebahgian umbun-umbun kepala lalu tahan nafas untuk seketika. Selepas itu turunkan/lepaskan nafas hingga kebahgian 2 jari di atas PUSAT (maqamnya alam lahut) lalu tahan nafas untuk seketika. Kosongkan fikiran dan  minda  anda  [ tumpukan perhatian hanya kepada bunyi Nafas iaitu ISMUL ZAT DAN ISMUL AZHAM] ,  dan tumpukan pada point iaitu 2 jari di atas PUSAT. Rasakan pada waktu itu kewujudan kita telah tiada yang ada hanya Allah. Selepas itu ambil nafas seperti biasa seketika dan lakukan lagi latihan 1.

Tahap Kedua
Mengiktikadkan Bahawa semua kuasa dan qudrat yang terdapat didalam diri dan diluar diri bukan milik anda tetapi Qudrat Allah  [ Mengiktikadkan Tauhid – Bukan dengan Hululiyyah – Tasbih Munsah – Itihad tetapi Tauhid yang iktikadkan dalam Al Quran  dan Hadis Sohih Nabi Mulia Sala Allahu Alaihi Wasalam].  Mengqasadkan diri kita pada pergerakan Allah iatu segala gerakan yang berlaku pada diri kita bukan lagi gerakan kita tetapi adalah gerakan Allah. Kembali pada pokoknya Lahalauwala quwata illabillahi aliyil azhim. Bahawasanya apa saja gerakan yang berlaku pada diri kita bukan lagi gerakan kita tapi adalah qudrat dan iradat Allah.

Misalnya: Kita lakukan latihan 1 dan bila sampai saja di point (PUSAT) kita bermohan pada Allah agar memberi kita pergerakan . Dan selepas itu serahkan segala-galanya pada gerakan Allah jangan difikirkan apakah gerakan yang hendak kita lakukan. Pergerakan ini boleh digunakan dalam membantu mereka yang dalam kesusahan seperti scan tubuh pesakit. Kosongkan fikiran kita dan biarkan tubuh kita beregrak dengan sendirinya. Waktu itu bukan kita lagi yang mengawal tubuh kita tetapi adalah dari gerakan qudrat iradat Allah.Setiap apapun yang disaksikan oleh mata hendaklah ditanggapi oleh hati bahwa itu adalah af’al Allah (perbuatan) dari pada Allah s.w.t.

Tahap 3
Mengenali melalui ILMU Tauhid dan ILMU Maarifah dengar pengenalan bahawa segala ILMU yang wujud dalam diri kita adalah  pemberian dari Allah. Mengqasadkan diri kita di dalam ilmu Allah iatu segala apa yang akan berlaku semuanya adalah di dalam ilmu dan ketentuan Allah. (LA HAULA WA LA QUWWATA ILLA BILLAHIL-ALIYYIL AZHIM) Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan(daya dan kekuatan) Allah Yang Maha Tinggi dan Maha Agung.
Hadis Rasulullah Sala Allahu Aalaihi Wasalam
LA TATAHARRAKU DZARRATUN ILLA BI IDZNILLAHI.
Tidak bergerak satu zarrah juapun melainkan atas izin Allah.

Untuk mencapai tahap yang sempurna harus perbanyakanlah kita BERZIKIR  NAFAS  dan berlatih dalam Mengenal Allah dengan  TAUHID Yang Benar dari padangan Wali-Wali Allah, kepada Allah kerana semakin kita dekat dan mesra dengan Allah semakin tinggi dan menyerlah apa yang kita tuntut ini.
Keluarkanlah segala sifat -sifat  negatif, tinggalkan negatif attitude dan jangan berkommunikasi dengan syaitan dan nafs, walaupun  sesaat. Tinggalkanlah sifat sombong, riak, takbur, hasad dengki di dalam diri kita kerana sekiranya ada salah satu dari sifat-sifat ini di dalam diri kita maka amalan ini  akan menjadi  penghalang kerana ilmu ini juga berada di dalam qudrat iradat Allah. Serahkan segala-galanya pada urusan Allah kerana kita adalah manusia yang lemah yang tiada daya dan kekuatan.
Perhatian: Laku cara amalan ini harus diterangkan dengan sempurna sebelum dipraktikkan. Segala penerangan diatas khusus bagi yang pernah ikut serta latihan Motivasi & Meditasi K.Wali. Jadilah manusia yang mulia dimuka bumi ini dan mempunyai sifat kasih sayang terhadap segala makhluk..

Sheikh Dr Ismail
 

Leave a Reply