Ilmul Yakin

HEBATNYA & TINGGI NYA GANJARAN SURAT AL-IKHLASH – QALAM ALLAH

Dalam kesempatan Majlis lmu Zikir nafas sesiapa sahaja yang ingin mengambil Ijazah Surah AL Ikhlas ini dari Hamba ALLAH AL Faqir IlALLLAH Sheikh Dr Ismail kassim , dengan segala tawadhu dan rendah hati akan di ijazahkan juga secara percuma – Semua fahdilat yang di sebut dalam konteks hadis dan riwayat tersebut adalah untuk mereka yang
* Membaca dengan Takweel Makna
* Makna Ahad dalam Surah Tersebut
* Makna As Samad [ Segalanya bergantung pada ALLAH ] jadi kenapa Allah memerlukan Arasyh yang adalah Makhluk
* Apa yang di maksudkan peranakan padahal Semua ahli agama tahu bahawa Allah bukan seperti Makhluk
* Banyak hikmah dan asrar dalam AL fathiha ini

Mereka yang telah faham , kenal , mengerti , menghayati , mendalami, menghalusi – semuanya adalah mudah jika kita ada masa untuk ALLAH dalam sehari [ 8 jam untuk tidur 8 jam untuk kerja 8 jam untuk ALLAH – diri sendiri dan keluarga dn dunia ].

Mempelajari ILMU NYA
Mengenali HIKMAHNYA
Mengenali Hakikat Nyaa
Mengenali Nikmaat Dari Surah dan ayat-ayat Suci
Melepasi dari Syirik dalam Ibadat
Mengenal Asrar dalam Surah dan ayat -ayat ini akan di kurniakan segala yang di sebut dalam konteks ganjaran Surah Al Ikhlas .

Mengambil ijazah mesti memastikan bahawa ini di terimah dari Rasul Allah Sala Allahu Alaihi Wasalam secara sanad yang Sohih dan hamba Allah Sheikh telah menerimah Sanad ini secara salasilah Nabi Mulia.

Demi ALLAH Hamba dalam suluk untuk menghabiskan 1 Juta Surah Al Ikhals sebelum mata terpadam.

Nabi Mulia Rasulullah Muhammad Sala Allahu alaihi Wasalam pada suatu ketika bersabda:

”Demi Allah yang jiwaku di Genggamann-Nya,sesungguhnya QUL HUWALLAHU AHAD itu tertulis di sayap malaikat Jibraila.s, ALLAHHUS SOMAD itu tertulis disayap malaikat Mikail a.s, LAMYALID WALAM YUULAD tertulis pada, sayap malaikat Izrail a.s, WALAM YAKULLAHU KUFUWAN AHAD tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.”.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahwa Rasulullah Sala Allahu alaihi Wasalam telah bersabda:

Ketika saya (Rasulullah Sala Allahu Alaihi Wasalam ) isra’ ke langit, saya melihat Arasy di atas 360,000 pilar dan jarak jauh antara satu pilar ke satu pilar yang lain ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap pilar itu terdapat padang pasir yang jumlahnya 12,000 dan luasnya setiap satu padang itu seluas dari timur hingga ke barat.

Pada setiap padang itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surat Al-Ikhlas.

Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka:

”Wahai ROBB kami, sesungguhnya pahala dari bacaankami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik lelaki maupun perempuan.”.[ Dengan Pengertian Tauhid dalam Surah ini dan Ilmu Hikmah dalam Surah ini dengan Tauhid yang wujud dalam Surah ini ] .

Riwayat Anas bin Malik juga merakam kisah berkaitan surat Al-Ikhlas. Suatu ketika 70.000 malaikat diutus datang kepada seorang sahabat di Madinah yang meninggal.

Tanpa Mempelajari ILMU KALIMAH LA ILAHA ILALLAH segala amalan ini tidak akan terangkat dan akan terampung di atas kepala sahabat nabi mulia menerimah pahala dan keistimewaan ini sebab mereka telah mempelajari Perintah ALLAH [ Surah Muhamad – ayat 19 ] ilmu kalimah la ilaha IlAllah .

Kedatangan para malaikat itu hingga meredupkan cahaya matahari. 70.000 malaikat itu diutus hanya karena almarhum sering membaca surat ini. Anas bin Malik yang saat itu bersama Nabi Muhammad Sala Allahu Wasalam di Tabuk merasakan cahaya matahari redup tidak seperti biasanya dan malaikat Jibril datang kepada Nabiuntuk memberitakan kejadian yang sedang terjadi di Madinah.

Rasulullah Sala .Allahu alaihi .Wasalam bersabda:

Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka tubuhnya tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya danpara malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (HR Qurthuby).

SUBHANALLAH dan dia akan di beri 70 kurnia dari sisi ALLAH .

Jika anda menshare ini kepada 1 orang artinya anda sudah menyebarkan 10 kebaikan di akhirat

Banyak fadhilat dan keistimewaan Surah Ajaib ini , Surah Tauhid ini erti nya dan makna nya.
Contoh ALLAHU AHAD makna ALLAH itu Satu , Esa
betulkah kita sudah mengenal erti Nya dan makna atau kita baca sahaja seperti burung tiung , burung kakak tua , atau seperti recorder dan videocam ,
Kalau kita kata ALLAH itu Satu tanpa Mengenal ?
Muhammad Rasul Allah pun Satu sahaja mana ada Dua ?
Kiat pun satu ?.
PM di setiap negara pun Satu kalau dua boleh tipu rakyaat.
Ini lah sebabnya ALLAH WAJIBKAN kita mempelajari ILMU KALIMAH LA ILAHA ILALLAH jika tidak kita akan tertipu di akhirat kelak. Cari lah ILMU TAUHID yang sohih dan pelajari ILMU SURAH IKHLAS.

Tksh tuan sdra Barakah Fakir yang menshare kan artikel ini.

Leave a Reply